Sneeuwschool

Sneeuwschool

En eindigen zoals begonnen we.

BerichtjesPosted by Joris Tue, January 16, 2018 13:49:55
Namelijk met een kleine kink in de kabel. Of beter gezegd in de kabelbaan. Maar daarover straks meer.

Na een ochtend van inpakken en opruimen maakten we tijd om de jarigen te vieren. Romeo en Anouche werden in de bloemetjes gezet en we hielden een kleine receptie voor het hotel. Ook de jaarlijkse sneeuwbalwerpwedstrijd werd gehouden. Er wordt beweerd dat 6C won met maar liefst negen rake treffers op meester Tom en juf Céline. Maar u weet ook dat het 2018 is en dat men best niet alles zomaar gelooft.
We zouden onze heerlijke periode hier afsluiten met een laatste skiles maar net als bij de start kwam er een kleine kink in de kabel. In dit geval de kabelbaan. Wegens een technisch defect werd de skiles afgelast. Een jammere zaak maar we wilden nu ook niet vastzitten in zo'n lift. Daar kan men geen spaghetti voor ons maken.
Trouwens, nu hoeven we onze ski's niet zelf naar beneden te dragen. Elk nadeel heb z'n voordeel, wist Johan Cruijff reeds.

Dan maar naar buiten trekken voor een gezonde dosis sneeuwpret. We sleeën er nog een laatste keer op los. Wie zijn of haar been nog wilde breken tijdens de laatste skiles krijgt dus een herkansing. Maar laat dat toch maar uit.

We sluiten hier voorlopig af. Vanavond verwittigen we de directeur wanneer we ons op de trein installeren. Dat zou rond 20u moeten zijn. Zodra we weer wakker en binnen de Europese Unie zijn, kunnen we u zonder ridicule roamingkosten op de hoogte houden van ons tijdschema.

Maar nu gaan we nog een laatste keer genieten van het zalige Zinal. Dank u wel Zinal voor de zon, de heerlijke sneeuw en de gezellige sfeer. Je bent al even prachtig als je koeien.En melk gedronken hebben wij.

BerichtjesPosted by Joris Mon, January 15, 2018 17:59:09
Verse melk. Veel verser kan je ze zelfs niet hebben. Met dank aan de plaatselijke veehouder wiens naam we niet weten. Laat ons het op Hubert houden. Op z'n Duits want de man is Duitstalig. We wilden stiekem door de ruitjes binnengluren om de beruchte vache d'Hérens (Eringerkuh) te aanschouwen. We kregen meer dan we konden hopen: de vriendelijke man liet ons binnen. Er stonden twee kalfjes die vele malen 'oooh' en 'kei schattiiiig' ontlokten van onze kinderen. We maakten ook kennis met Lori. De reine van de Zinalkudde. Wanneer de dieren in de zomer op de alpenweiden staan is zij de leidster. Proficiat Lori! Je bent een prachtbeest.

En dan binden ze zo oneerbiedig je mooie staartje vast...Natuurlijk wel handig om je mooie staartje proper te houden als je gaat zitten en net moet, allez, je weet wel. Je blijft een prachtbeest.
En lekkere melk dat je geeft! Ziet u in de supermarkt een aanbod 'verse melk' staan? Niet geloven. Dit is vers. Lauwwarm recht uit de melkfabriek: Lori en haar kudde.
Dank je Hubert, of hoe je ook mag heten, je bent een prachtmens.

Over prachtmensen gesproken:
6A, meester Geert en juf Céline

6B, meester Joris en juf Féline

6C, meester Tom en opnieuw een juf Céline

Inderdaad. Ons pedagogisch, didactisch, ZILL-ig (zoek maar op) en esthetisch verantwoord team wordt hier aangevuld door de moni's Céline, Céline en Féline. En dat doen ze goed. Top dames!
topteam

juf Elke (met Laura omdat alleen poseren ons zo zielig leek)
Intersoc Hotel Les Diablons (sorry dat er wat volk in de weg staat)

En dan nu de sport!
* Ruud Vormer ruilt Club Brugge voor Antwerp. Niets van aan natuurlijk maar zoals u al weet kan je kinderen veel wijsmaken...

* Antwerpse kinderen halen met glans hun skibrevet.

* Vandaag werd de jaarlijks poepsleewedstrijd Grand Prix de Zinal gehouden. Onder massale belangstelling ging de overwinning naar Joris Zwysen. De talentvolle Belg haalde opnieuw de overwinning binnen nadat hij vorig jaar nipt de duimen moest leggen na een luchtwegeninfectie. Zijn eeuwige tegenstander Van Cleemput staat nu al op een 4-2 achterstand. De winnaar dankte zijn fans, sponsors en de zwaartekracht. Het publiek genoot vooral van de elegante stijl van de poepsleekunstenaar.
We vieren dit met een lekkere maaltijd en een feest om onze laatste avond hier in stijl door te brengen. Morgen wacht ons inpakken en nog één keertje de latten op. De tijd glijdt hier voorbij als een volleerd skiër op een zwarte piste...
Tot morgen!


En gedagordewisseld hebben wij.

BerichtjesPosted by Joris Sun, January 14, 2018 19:49:29
dagordewisselen, dagordewisselde, gedagordewisseld

Een zwak werkwoord maar een aangename activiteit. Vandaag dagordewisselden wij zodat we een half uur langer konden slapen. We hoefden ons niet meer te reppen om op tijd aan de skilift te staan omdat we vanaf vandaag in de namiddag gaan skiën. Dat betekent natuurlijk ook dat de leerwandeling in de voormiddag plaatsvond.

We namen eerst een kijkje in het pittoreske kerkje van Zinal. Het is tenslotte zondag. Vandaag was er echter geen misviering. Hoewel een aantal vrijwilligers toch bereid was om een tekstje voor te lezen of een liedje in te oefenen. Je kan kinderen best veel wijsmaken.

Daarna trokken we verder naar de lawinekom. Daar kregen de kinderen uitleg over de verschillende soorten lawines. We zijn voor ervaringen in het onderwijs maar gezien het lesonderwerp zijn we toch maar tot aan de rand van de kom gewandeld. Je hoeft niet alles aan den lijve te ondervinden.
De bomen rondom ons werden ook besproken en we gingen zelfs even op berenjacht. Jaja, een beer in Zinal! Je kan kinderen dus echt wel veel wijsmaken...

Na de middag was het terug tijd voor de skiles. Onder bedroevende weersomstandigheden - een schamele 9/10 - werden de pistes steeds beter afgedaald. Het beginnersveld ligt ondertussen definitief achter ons, de eerste zetellift werd veroverd en sommigen waagden zich zelfs aan 'one-eighties'. Nu zijn wij zelf niet zo hip dus moesten we dat toch even opzoeken op het internet. Het gaat vermoedelijk om één van deze twee zaken:
Wat dat met skiën te maken heeft... Joost mag het weten. Maar hij wist het niet.
(nvdr: Excuses voor deze flauwe mop. De vermoeidheid speelt op, maar een flauwe mop is ook een mop. Dat rijmt dus dat is waar.)
(nvdr: Excuses voor het 'dat rijmt dus dat is waar' cliché. Het zit ons echt niet mee. O jee. Lap, dat rijmt ook.)
(nvdr: Excuses voor de ganse alinea.)

Maar dus: skiën. Tof hoor. Wat leuk om te zien hoe iedereen vorderingen maakt. Er zijn er zelfs die tijdens het skiën een halve draai kunnen maken. Best wel hip.
Ik zou zeggen: dat kan ik ook. Maar je kan kinderen nu ook niet álles wijsmaken.

Tot morgen!
En geen opzoekwerk deden wij.

BerichtjesPosted by Joris Sat, January 13, 2018 21:32:11
Maar toch zijn we er rotsvast van overtuigd dat we u velerlei interessante kennis over de plaatselijke fauna kunnen geven.

De alpenkauw
Wat men noemt een cultuurvolger. Waar de mens opduikt en helaas ook rommel achterlaat, ziet deze vogel zijn kans schoon. Een gratis maaltijd zou ook u niet afslaan.

De gems
Gemzen werden in de jaren '60 uitgevonden. Na de invoering van de kabelbaan regende het al snel klachten van verveelde toeristen. Men was weliswaar tevreden dat men de reis van 1600m naar 2400m op slechts drie minuten i.p.v. drie uur kon maken, maar wat een vervelende drie minuten. De Zwitserse biologen gingen meteen aan de slag en creëerden de gems. Een soort minihert met de behendigheid van het Chinese staatscircus. Het werd een enorm succes. De populatie groeide tot groot jolijt van de liftgebruikers. Om overbevolking tegen te gaan werd in 1973 het gemzenstoofpotje uitgevonden.
De steenbok
Een bok die steen eet. Of een steen die op een bok lijkt. Eén van de twee.

De mol
Venijnig dier dat deze namiddag probeerde het monispel te saboteren. Natuurkundig onderzoek wees uit dat er in elke klas maar liefst twee aanwezig waren.
Het sneeuwkonijn
Daar lopen er hier veel van rond hoor. Zelfs in het donker.
De wolf
Hier zitten wolven. Maar dat vinden jullie in België waarschijnlijk plots niet meer zo speciaal. Gelukkig kregen jullie recent nog nuttige tips om uw woning te beveiligen.
De steenarend
zie steenbok

Les Vaches d'Hérens
Een ras van koeien typisch voor deze streek. In de kuddes op de Alpenweiden vechten de dames onderling uit wie de matriarch wordt. Deze 'combats des reines' worden hier in de lente gehouden met enorm veel toeschouwers.
Normaal staan die dieren hier 's winters op stal maar nu liepen er toch op de piste rond zeker? We konden zelfs met twee ervan op de foto.
Zo. En nu maken dat ik genoeg voorsprong heb tegen dat juf Elke dit leest. Zij loopt én skiet sneller...

Tot morgen. Hopelijk...
En op de webcam stonden wij.

BerichtjesPosted by Joris Sat, January 13, 2018 20:28:30
Succes! Dank aan de mensen die geduldig bleven kijken. Jullie zijn vast ook fan van de Winterbeelden op één.


En avondwandelen gaan wij.

BerichtjesPosted by Joris Sat, January 13, 2018 19:01:08
Beste thuisfront,

houdt u het komende anderhalf uur onderstaande webcam in de gaten? (Kan ook en misschien beter via zinal.ch -> en direct -> webcam -> Zinal Vieux village.)
Hier zullen wij straks voorbij wandelen. U kan ons herkennen aan onze gekleurde lampjes. We weten niet juist wanneer deze webcam een foto verandert maar u weet maar nooit. Ziet u een groep met fakkels: dat zijn wij niet. Dat zijn die pyromanen van De Ark uit Wilrijk. Sympathieke mensen hoor, maar met al die houten huisjes hier zijn we liever voorzichtig. En die fakkels passen niet in onze bagage.
Op hoop van zegen!

Lukt het niet? We geven u alvast een impressie van de wandeling:

'Meester, moet ik mijn zonnebril opzetten?'
'Amai, dat is hier koud.'
'Is het nog ver?'
'Brrrrr.'
'Meester, ik ben mij vergeten insmeren.'
'Toch frisjes hier.'
'Ik vind het heel mooi hoor. Maar is het nog ver mooi?'
'Voel jij je tenen nog?'
'Welke ster is dat?'
'En de die?'
'En die daar?'
'U weet niet veel over sterren he, meester?'
'Zijn we er al? Ik kreeg het net warm.'

Later op de avond zijn we er weer met boeiende weetjes uit de dierenwereld. Tot dan!


En gekaiserwettert hebben wij.

BerichtjesPosted by Joris Fri, January 12, 2018 18:45:46
Waar waren we gebleven? Ach ja, dat zalig weer alhier. Dit weertype kreeg vandaag op het wereldwijde web een 8/10. We kunnen een punt aftrek begrijpen omwille van die koppige wolkjes die rond de kop - excuseer, het hoofd - van de Weisshorn bleven hangen. Waarom er nog een punt in mindering werd gebracht blijft voorlopig een raadsel. Voorlopig. Want morgen geeft men een score aan van 10/10. Wat gaat dat geven!? Kabouters die het aperitief opdienen? Elfjes die na het skiën een voetmassage verzorgen? Gemzen die Edelweiss mekkeren? We zijn alvast benieuwd.
Het ziet er dus wel naar uit dat we morgen te maken krijgen met het zogenaamde Kaiserwetter. Vanuit heel Europa stromen de postkaartfotografen reeds toe en iedereen oefent hier zijn of haar beste selfiegezicht.

Wie wil weten wat Kaiserwetter nu precies is kan een postkaartje bekijken of de Duitse uitleg hieronder lezen (Kies maar wat u het beste uitkomt.):

Kaiserwetter rsp. (berlinisch:) Königswetter ist eine umgangssprachliche Redensart und bedeutet „sonniges Wetter“ bei tiefblauem, wolkenlosem Himmel.

Der Ursprung dieser Redensart wird sowohl mit Bezug auf Kaiser Franz Joseph I. von Österreich als auch auf den deutschen Kaiser Wilhelm II. behauptet.

Kaiser Franz Joseph I.

Laut dem von Hermann Paul herausgegebenen Deutschen Wörterbuch sowie laut Duden geht diese Redensart ursprünglich auf den meist strahlenden Sonnenschein am 18. August, dem Geburtstag Kaiser Franz Josephs I. von Österreich (1830–1916), zurück. Seinen Geburtstag feierte der Monarch in der Regel in Bad Ischl.

Kaiser Wilhelm II.

Laut dem von Karl Friedrich Wilhelm Wander herausgegebenen Deutschen Sprichwörter-Lexikon ist die Redensart dadurch sprichwörtlich geworden, dass in der Regel bei nationalen Festen, bei denen der deutsche Kaiser Wilhelm II. (1859–1941) erschien, schönes Wetter gewesen sei.

Dat is voor iedereen duidelijk? Gewoon mooi weer dus.

Maar wat een toepasselijke naam! Wij genieten van het Kaiserwetter met zicht op de Couronne Impériale. Wie wil weten wat de Couronne Impériale is, kan de Franse uitleg hieronder lezen of naar de foto's kijken (Kies maar wat u het beste uitkomt.):

Ce sont cinq sommets de plus de 4 000 m d'altitude qui forment une ceinture de hauts sommets que l'on appelle la « couronne impériale » : le Weisshorn (4 505 m), le Zinalrothorn (4 221 m), l'Ober Gabelhorn (4 063 m), le Cervin (4 478 m) et la Dent Blanche (4 356 m).

zicht vanuit het skigebied

zo zien we de Matterhorn (Cervin / die van de Toblerone) uit de skilift
dit is ook een mooie foto

Enfin, hoge bergen dus. Tot een stevige 4500m. We kunnen dus wel zeggen dat we hier met open mond kunnen gapen naar het dak van de Alpen. En begin alstublieft niet over de Mont Blanc. Iedereen weet dat die niet echt bestaat maar bedacht en geknutseld werd door de Franse toeristische dienst, in samenwerking met Dekzeilen Luc De Jonghe uit Vrasene en de tekenacademie van Kontich.

Wij maken ons op voor het optreden van Reini en gaan dan goedgezind slapen zodat we fris en monter onze keizerlijke dag kunnen aanvatten.
Tot morgen!

ps: Nog wat willekeurige foto's om de vertraging goed te maken. Uw kind nog niet tegengekomen? Geen paniek. We telden er zonet nog 55.


En geüpload hebben wij.

BerichtjesPosted by Joris Fri, January 12, 2018 14:09:19
Wanneer u op de foto klikt verschijnt er een (iets) grotere versie onderaan. Dit is een voorlopige en vrij willekeurige selectie. Na de sneeuwschool kan u alles verkrijgen via usb.
Zo meteen gaan de moni's de kinderen vanalles bijleren over sneeuw. Dat ligt hier toch genoeg. Wij gaan ons even verdiepen in de meteorologie en hopen u in de vooravond opnieuw te contacteren en te verblijden met onze weerkundige inzichten. Alvast een zicht op het weer van vandaag om u jaloers te maken:


Next »